e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή
rss
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ 2011-2014
Μάθε περισσότερα για την επιταγή κατάρτισης
E-EMPORIO
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μονή Μπεκτασήδων Κιζήλ Ντελή στη Ρούσσα

Τρία χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ρούσσα, εκείνοι που αναζητούν τα μυστικά της σέκτας των Μπεκτασήδων δερβίσηδων, εκείνης δηλαδή της αντιδογματικής αδελφότητας, με μακραίωνη παράδοση, που τοποθετείται υπέρ της ελευθερίας των γυναικών και κατάργηση του φανατισμού στους θρησκευτικούς ηγέτες, δεν έχει παρά να επισκεφθεί έναν από τους παλαιότερους διατηρημένους τεκέδες στο χώρο των Βαλκανίων και ένα από τα δύο σημαντικότερα κέντρα του Οθωμανικού Μπεκτασισμού.

Γνωστό επίσης με το όνομα Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, Τεκές του Κιζίλ Ντελή ή Τεκές της Ρούσσας, το Μοναστήρι της Ρούσσας είναι ένα Αλεβήτικος τεκές, σημείο συνάθροισης δηλαδή δερβίσηδων το οποίο έχει ανακαινιστεί και υπολειτουργεί μέχρι και σήμερα. «Ανοικοδομήθηκε στα οκτακόσια τέσσερα, ανακαινίστηκε στα χίλια εκατόν εβδομήντα τρία από τον Δερβίση Αλή ύστερα από επιθυμία του να γίνει πραγματικός άγιος, αν και τα ελλείποντά του πολλά», αναφέρει η οθωμανική επιγραφή του κτηρίου Meydan Evi (μυστηριακών συνάξεων) στο συγκρότημα κτηρίων του τεκέ.

Ο τεκές, ωστόσο, ιδρύθηκε αρκετά αργότερα, περί το 1400 μ.Χ. από τον δερβίση Σεγίτ Αλή Σουλτάν, έπειτα από παραχώρηση του χώρου από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Α’, ενώ το τυπικό της λατρευτικής ζωής των Μπεκτασήδων οφείλει τον χαρακτήρα που πήρε στην καθιέρωσή του από τον Μπαλήμ Σουλτάν, ηγούμενο του μοναστηριού της Ρούσσας.

Στο κέντρο του τεκέ ο επισκέπτης μπορεί ακόμη και σήμερα να δει ένα δένδρο μουριάς 600 ετών και να γευτεί τον καρπό του, που σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση προστατεύει όποιον τον δοκιμάσει από όλες τις ασθένειες. Το ίδιο δένδρο υπάρχει επίσης στον κεντρικό χώρο συνάθροισης του μπεκτασικού τάγματος, που εντοπίζεται στο χωριό Χατζί Μπεκτάς (Hacı Βektaş) της Μικράς Ασίας. Γύρω από τη μουριά είναι διασκορπισμένα τα κτήρια του τεκέ: α) η κουζίνα, στην οποία κατά την διάρκεια των εορτών μαγειρεύεται φαγητό για το πλήθος των επισκεπτών, β) το κονάκι (ξενώνας) - σήμερα εκεί διαμένει ο τουρμπεντάρης (türbedar) ο επιστάτης του χώρου μαζί με την οικογένειά του (ο Μουσλούμ Τσολάκ), γ) ένας Τουρμπές - ταφικό μνημείο-μαυσωλείο του Σεγίτ Αλή Σουλτάν, δ) ο χώρος προσευχής (Μeydan Evi) και ε) πρόσφατες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες. Στο νεκροταφείο υπάρχουν πληθώρα τάφων Σεΐχηδων (πνευματικών-σοφών ενός τεκέ) και δερβίσηδων.
Νοτιότερα του τεκέ, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, υπάρχουν δύο μεγάλα νεκροταφεία με τάφους οι οποίοι χρονολογούνται από το 16ο και 18ο αιώνα. Εκεί υπάρχει και ένας χώρος προσευχής (Μeydan Evi) και βρίσκονται θαμμένοι οι κάτοικοι του τεκέ. [26]

Tip of the trip    
Αν σας το επιτρέπει το πρόγραμμά σας, εξαιρετική περίοδος για να επισκεφθείτε τη μονή, είναι κατά τη διάρκεια της άνοιξης, και ειδικότερα στις 6 Μαΐου, καθώς εορτάζεται στον τεκέ σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο η μνήμη του Αγίου Γεωργίου, γιορτή κοινή για χριστιανούς και αλεβίτες, παρουσία εκτός άλλων και του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Η πανήγυρη συνοδεύεται με κουρμπάνι και συνεστιάσεις.

Επικοινωνία: Δήμος Σουφλίου
Τ. : 2554350100