Ο περίοπτος λόφος, στο καλύτερο σημείο της πόλης, επελέγη το 1898 προκειμένου να θεμελιωθεί ο Ναός του Αγίου Νικολάου, ο οποίος στοίχισε στους Έλληνες της πόλης το υπέρογκο για την εποχή ποσό των 25.000 τουρκικών λιρών, που συγκεντρώθηκαν με έρανο. Αρχιτέκτονες και τεχνίτες από την Πόλη, κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να ανοικοδομήσουν τον πετρόκτιστο Ναό, που κατασκευάστηκε σε ρυθμό σταυροειδή μετά τρούλου.
Τρία χρόνια αργότερα, το 1891, ο ναός εγκαινιάστηκε από τον τότε μητροπολίτη Αίνου, Γερμανό Θεοτοκά, ενώ τα δύο κωδωνοστάσια ανεγέρθηκαν το 1908 με δωρεά του πρόξενου της Αυστροουγγαρίας, Vlassiu Souchour. Στο χώρο του ναού υπογράφτηκε το 1920 το πρωτόκολλο των Ελευθερίων της Πόλεως, έγγραφο το οποίο φυλάσσεται σήμερα στο παρακείμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο.
Στο δεξιό κλίτος του ναού φυλάσσονται η ξυλόγλυπτη εικόνα της Παναγίας της Τριφώτισσας, έργο του 13ου αιώνα από την Αίνο και η φορητή εικόνα της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να δει τον ξυλόγλυπτο αρχιερατικό θρόνο και την εικόνα του Αγίου Φανουρίου, ενώ στο αριστερό κλίτος του ναού υπάρχει η φορητή αργυροεπένδυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, επισκόπου Μύρων της Λυκίας, η μικρή εικόνα της Παναγίας της Μαυροφορούσης, την οποία έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και το ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι με τεμάχιο Ιερού Λειψάνου των 40 Μαρτύρων Σεβαστείας (320π.Χ.). Το περίτεχνο τέμπλο του ναού είναι αντίγραφο του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως, ενώ η κορυφή έχει φιλοτεχνηθεί από τον καλλιτέχνη Π.Γ.Περγαμηνέλλη από την Μυτιλήνη, το 1932.
Επικοινωνία: Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης και Σαμοθράκης
Έδρα: Αλεξανδρούπολη
Τ.: 25510-26359
F.: (+30) 25510-21657
W.: http://www.imalex.gr