e-Επιμελητήριο - για ηλεκτρονικά πιστοποιητικά και πληρωμές συνδρομών χωρίς αναμονή
rss
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ 2011-2014
Μάθε περισσότερα για την επιταγή κατάρτισης
E-EMPORIO
ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Μετάξι. Η πόλη του μεταξιού Σουφλί

Όταν ο Αλή Πασάς εκδίωξε κατά τα τέλη του 18ου αιώνα μία μικρή κοινότητα νομάδων από το Σούλι, όπως θέλει μία από τις επικρατούσες παραδόσεις,  ελάχιστα μπορούσε να προβλέψει ότι αυτοί θα ίδρυαν έναν οικισμό που αργότερα έμελλε να αποτελέσει πηγή προέλευσης μερικών από τα πιο φίνα μεταξωτά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτερες απόψεις λογίων υποστηρίζουν ότι οι Σουφλιώτες έλκουν την καταγωγή τους από αλβανόφωνους χριστιανούς που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά τους 16ο και 17ο αιώνα, ή από νομάδες της Θεσσαλίας. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στην πορεία της εξέλιξής του από Σοφουλάρ, που ήταν η τουρκική του ονομασία, σε Σουφλί, το  «κεφαλοχώρι» επωφελήθηκε από την σιδηρογραμμική γραμμή που συνέδεε το Δεδέαγατς (σημερινή Αλεξανδρούπολη) με την Αδριανούπολη, αυξάνοντας την παραγωγή μεταξωτών τόσο ώστε να εξάγει μάλιστα σε Ιταλία και Γαλλία.

Η οικονομία του μεταξιού επέδρασε άμεσα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και οικιστική των οικισμών που καταγίνονται με αυτή, δημιουργώντας κτήρια που αντανακλούν ως σήμερα την κοινωνία, τον πολιτισμό και τα μηνύματα της εποχής ακμής του Σουφλίου. Το 19ο αιώνα το Σουφλί, με τα ψηλοτάβανα σπίτια για να τοποθετούνται οι «κρεβατίνες» με τους μεταξοσκώληκες, αναδείχθηκε ως ο βασικός εμπορικός-βιοτεχνικός και κοινωνικός πολιτιστικός κόμβος και το κύριο αστικό κέντρο επί της δυτικής όχθης του ποταμού Έβρου.  Η εμφάνιση, ωστόσο, του συνθετικού μεταξιού το 1949 και η επακόλουθη πτώση των τιμών οδηγούν την πόλη και την περιοχή σε δημογραφική συρρίκνωση και σε πολιτιστική και κοινωνική πτώση, ενώ οι νέοι άρχισαν να μεταναστεύουν.

Σήμερα, ο συντονισμός των δυνάμεων ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κρατικής υποστήριξης έχουν συμβάλλει στη διατήρηση πλήθους καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από την μεταξουργία, ενώ δεν λείπουν τα σημεία που ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει την τέχνη και τα μυστικά της παράδοσης του μεταξιού.

Επικοινωνία 1: Μουσείο Μετάξης Σουφλίου
Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 73,  684 00 Σουφλί
Τ. & F. :25540 23700
E.: piop@piraeusbank.gr
W.: http://www.piop.gr

Ωράριο λειτουργίας
1η Μαρτίου - 15 Οκτωβρίου: 10.00΄ - 18.00'     
16 Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου: 10.00΄- 17.00΄
Κλειστό: Κάθε Τρίτη, 1η Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12.00΄), Κυριακή του Πάσχα, 23 Απριλίου ή Δευτέρα του Πάσχα (εορτή πολιούχου Αγίου Γεωργίου), 1η Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25-26 Δεκεμβρίου

Ημέρες ελεύθερης εισόδου: 18 Μαΐου (Διεθνής ημέρα μουσείων), 5 Ιουνίου (Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος), τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου, Ευρωπαϊκές ημέρες πολιτιστικής κληρονομιάς)

Επικοινωνία 2: Μουσείο Τέχνης Μεταξιού    
Βασιλέως Γεωργίου 199, Σουφλί
Τ.: (+30) 25540  22371
E.:  info@artofsilkmuseum.gr
W.: www.artofsilkmuseum.gr
Ώρες λειτουργίας: 09:00 – 21:00